February 12, 2019

Verzekeringen eigen huis

Wie een eigen huis heeft gekocht heeft vaak een uitgebreid traject achter de rug: van de eerste bezichtiging met de makelaar tot de sleuteloverdracht bij de notaris. Bovendien volgt er daarna vaak nog een periode van verbouwen, opknappen en inrichten van het huis. Niet iedereen staat tijdens dit traject stil bij de verzekeringen die nodig zijn bij de aankoop van een huis. Hieronder worden de belangrijkste besproken.

Opstalverzekering

opstalverzekeringEen eigen huis is een kostbaar bezit. Het is daarom verstandig om het huis te verzekeren tegen schade die kan ontstaan door brand, bliksem, inbraak, water en eventueel ook vandalisme. De opstalverzekering dekt deze schade aan de buitenkant van het huis en is bij de aankoop van een huis meestal de eerste verzekering die wordt afgesloten. De opstalverzekering gaat in op de datum waarop de eigendomsoverdracht van het huis plaatsvindt, ook al vindt de verhuizing pas later plaats. Kopers die zelf een huis verkocht hebben, kunnen het beste de opstalverzekering van het verkochte huis door laten lopen totdat de eigendomsoverdracht heeft plaatsgevonden. Bron: Eigenhuis.nl

Inboedelverzekering

inboedelverzekering

De opstalverzekering dekt met name de schade aan de buitenkant van het huis en de garage,
schuur e.d. De roerende zaken die niet vast zitten aan het huis moeten apart verzekerd worden met een inboedelverzekering. Onder de inboedel vallen bijvoorbeeld meubels, schilderijen, sieraden, de televisie en andere apparatuur. Omdat er jaarlijks veranderingen plaats kunnen vinden aan de inboedel door bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwe zithoek of eethoek, is het goed om af en toe te kijken of de inboedelverzekering de waarde van de inboedel nog voldoende dekt.
Bij een verhuizing gaat de inboedelverzekering in op de datum dat de inboedel verhuist naar het nieuwe huis. Tot de verhuisdatum is de inboedel nog verzekerd onder de inboedelverzekering van het vorige huis. Op het nieuwe adres kunnen andere premies en voorwaarden gelden voor een inboedelverzekering. Het is daarom verstandig om de verzekeraar op tijd op de hoogte te stellen van de verhuizing.

Overlijdensrisicoverzekering

Een eigen huis is het onderpand voor de hypotheek waarmee het huis gefinancierd wordt. De hypotheek staat vaak op naam van twee partners die samen het huis gekocht hebben en samen een deel van de hypotheek betalen. Als één van de partners komt te overlijden, dan moet de andere partner de volledige hypotheek gaan betalen. In situaties waar het inkomen van de langstlevende partner onvoldoende is om de hypotheek te kunnen betalen, kan een overlijdensrisicoverzekering uitkomst bieden. Deze verzekering keert bij overlijden van één van de partners een bedrag uit waarmee het hypotheekdeel van deze partner wordt afgelost. Zo kan de andere partner in het huis blijven wonen met een acceptabele hypotheeklast en hoeft het huis niet gedwongen verkocht te worden. Bron: Dela.nl