January 10, 2019

Twee belangrijke aandachtspunten bij afsluiten hypotheek

De meeste Nederlanders sluiten maar een keer in hun leven een hypotheek af en de hypotheek zal gedurende het grootste gedeelte van hun leven lopen. Het is dus belangrijk om een goede hypotheek af te sluiten.

Hieronder staan twee belangrijke aandachtspunten die je bij het afsluiten van een hypotheek in je achterhoofd moet houden, zodat je niet tegen verborgen valkuilen aanloopt.

-          De rente

Sommige aanbieders zullen proberen om je te verleiden door een rentekorting te geven in het eerste jaar of door te stellen dat er onderhandeld kan worden over de rente. Vaak blijkt de rente na een rentekorting hoger dan marktconform te liggen en na het onderhandelen over rente kom je soms ook nog uit op een rente die hoger ligt dan de rente van andere kredietverstrekkers. Zorg dus altijd dat je op de hoogte bent van de rentecijfers en reken alles goed door, zodat je zeker weet dat je op lange termijn niet teveel geld kwijt bent.

Daarnaast is het ook belangrijk om naar de overige voorwaarden van de hypotheek te kijken. Soms hebben hypotheken met een lage rente andere voorwaarden die ervoor zorgen dat je uiteindelijk toch meer kwijt bent. Zo is het mogelijk dat de premie van een eventuele overlijdensrisicoverzekering hoger ligt of dat er andere verborgen kosten zijn.

-          Korting op afsluitprovisie of taxatiekosten

De afsluitprovisie is fiscaal aftrekbaar en door korting op de provisie is dus niet heel erg effectief omdat je fiscaal voordeel misloopt. Daarnaast zijn taxatiekosten vaak relatief laag ten opzichte van het de hele hypotheek. Het zijn dus twee voordelen die minder voordeel bieden dan je wellicht op het eerste gezicht denkt.

Het accepteren van een hypotheek met korting op de afsluitprovisie of taxatiekosten is natuurlijk niet per definitie slecht, je krijg immers korting aangeboden. Let er echter wel op dat de korting die je krijgt niet de enige reden is om de hypotheek te accepteren en dat je op lange termijn geen extra kosten maakt door op deze relatief kleine bedragen te besparen.

Bron:

http://www.voorbeginners.info/hypotheek/tips-en-trucs.htm