January 17, 2019

Bijna 1/3 hypotheken onder water

hypotheekHet afgelopen jaar zagen we de huizenmarkt steeds verder stabiliseren, wat uiteraard een goede ontwikkeling is. Dat betekent echter ook dat het tijd wordt om de schade op te maken, wat vaak een minder prettige bezigheid is. Toch is dit noodzakelijk om de huizenmarkt weer helemaal gezond te krijgen, zodat er tijdig verdere maatregelen getroffen kunnen worden.

De Rabobank nam daarom onlangs in een uitgebreid onderzoek de hypotheken die de bank uit heeft staan eens onder de loep. Daaruit kwam naar voren dat maar liefst 32 procent van deze hypotheken onder water staat. Hier wordt van gesproken wanneer de waarde van het huis lager is dan het hypotheekbedrag dat is geleend.

 

Hoe heeft het zover kunnen komen?

De oorzaak voor deze probleemhypotheken ligt in het verleden, toen de eisen voor het afsluiten een hypotheek veel minder streng waren. Vooral het feit dat men een hoge hypotheek kon afsluiten zonder alles gedurende de looptijd terug te hoeven betalen, zorgde ervoor dat de verhoudingen scheef liepen. Dat leverde geen problemen op toen de huizenprijzen nog hoog waren en men het huis weer voor een goede prijs kon verkopen, maar naarmate de prijzen omlaag gingen kwamen deze hypotheken onder water te staan.

 

Wat betekent dit voor de toekomst?

Voor huiseigenaren met een hypotheek die onder water staat zijn er verschillende scenario’s. Het meest gunstige is het wanneer je in je woning blijft wonen en nog gewoon je woonlasten kunt betalen. Je huis mag dan wel een lagere marktwaarde hebben dan de hoogte van je hypotheek, maar wanneer je je huis niet wilt verkopen en kunt blijven betalen is er eigenlijk niets aan de hand.

Vervelender wordt het wanneer je je huis moet of wilt verkopen. In veel gevallen zul je dan met een restschuld blijven zitten. Wanneer je je huis moet verkopen, bijvoorbeeld vanwege een scheiding, dan zal dit in veel gevallen nog worden gedekt door het NHG, mits je deze garantie bij aankoop van je woning hebt afgesloten. Ook wanneer je een nieuw huis wilt kopen zijn er mogelijkheden, bijvoorbeeld om de restschuld op te laten nemen in de nieuwe hypotheek.

Laat wat van je horen

*