January 13, 2019

Starters: dit is het moment om een huis te kopen

House owner/real estate agent giving away the keys - house out of focusOmroep West meldt dat, volgens woningmarktdeskundigen, nu het moment is om een huis te kopen als starter. De woningprijzen en rente zijn momenteel laag en zullen waarschijnlijk niet veel verder dalen. De huren blijven daarnaast stijgen, waardoor een huurwoning duurder wordt ten opzichte van een koophuis.

Standard & Poor’s voorspellen dit jaar nog dat de huizenprijzen met 4,5 procent gaan dalen, maar volgend jaar is dat nog slechts 1 procent, waarna de prijzen in 2015 weer zullen stijgen.  Voor starters op de woningmarkt is dit dan ook het moment om te investeren in een huis. Zij hebben immers niet eerst een huis te verkopen. Het is volgens de woningmarktdeskundigen wel belangrijk om een zekerheid te hebben over je inkomen. De banken zijn steeds strenger bij het verstrekken van hypotheken.

kopenofhuren

Kopen of huren?

Veel starters lijken echter nog terughoudend te zijn als het gaat om een huis kopen en blijven daarom in een huurhuis wonen. Een huurovereenkomst heeft natuurlijk ook een aantal voordelen. Er is bijvoorbeeld een korte opzegtermijn van het huurcontract, je bent niet aansprakelijk voor groot onderhoud aan de woning en als huurder heb je wettelijke huurbescherming. De nadelen zijn weer dat je minder aan de woning kan wijzigen en de jaarlijkse huurverhoging. Het voordeel van een koopwoning is natuurlijk dat je vermogen opbouwt en de hypotheekrente is vaak belastingaftrekbaar. De hypotheeklasten zijn zolang de rente niet verandert vaak stabiel. De nadelen zijn dat je minder flexibel bent om te verhuizen. Als starter is het daarom belangrijk om verschillende afwegingen te maken. Wanneer je een stabiel inkomen hebt en minimaal de komende vijf jaar op één plek wilt blijven, dan is dit het moment om een huis te kopen!

Laat wat van je horen

*