January 13, 2019

Samenwonen? Pas je verzekeringen aan

samenwonenAls je gaat samenwonen zijn er veel fiscale en juridische zaken die je moet regelen. Jij en je partner moeten tot diverse afspraken komen die je vast kunt leggen in een samenlevingscontract als je niet getrouwd of geregistreerd partner bent. Het is daarnaast raadzaam je verzekeringen onder de loep te nemen. Veel verzekeringen hebben jullie waarschijnlijk dubbel en dat is weggegooid geld. Het is bovendien goed mogelijk dat je bepaalde verzekeringen moet aanpassen aan jullie nieuwe situatie.

Wat moet je regelen als het om jullie verzekeringen gaat?

 • Zeg dubbele verzekeringen op
  Een verzekering als de inboedelverzekering- en de opstalverzekering hebben jullie hoogstwaarschijnlijk dubbel. Zeg één van de twee verzekeringen op. Dat bespaart meteen kosten. De opzegtermijn is meestal één of twee maanden voor de einddatum.
 • Sluit bepaalde verzekeringen samen af
  Een aansprakelijkheidsverzekering, reisverzekering of rechtsbijstandsverzekering kun je samen afsluiten. Dat is niet alleen overzichtelijker, maar vaak ook voordeliger om dat je dan minder premie betaalt. Zeg de ene verzekering op en zet de andere op twee namen.
 • Samen een zorgverzekering
  Je kunt je op de zorgpolis van je partner meeverzekeren als hij via zijn werkgever collectief verzekerd is. Op die manier kom jij ook in aanmerking voor korting op de zorgpremie. Die korting kan oplopen tot zeker 10 procent op de basisverzekeringen en meer op de aanvullende zorgverzekeringen.
 • Bekijk of je verzekeringen nog voldoende dekking hebben
  Als je inboedel bijvoorbeeld meer waarde krijgt, kun je overwegen de dekking uit te breiden.
 • Nieuwe situatie: nieuwe verzekeringen nodig?
  Als je gaat samenwonen, veranderen je omstandigheden. Een levensverzekering kan heel verstandig zijn om af te sluiten zodat je je partner niet onverzorgd achterlaat als jij overlijdt.

Wat moet je regelen als jullie weer uitelkaar gaan?

Het is niet zo’n leuk onderwerp maar het is wel erg belangrijk om ook precies te weten wat jullie allemaal moeten regelen als jullie weer uitelkaar gaan.Mensen denken vaak bij scheiden aan het verdelen van eigendommen zoals huis, tv en computers. Maar de verzekeringen die jullie samen hebben afgesloten kunnen ook van waarde zijn.

Je moet je hier een paar vragen stellen:

 1. Wat zijn waardevolle verzekeringen?
 2. Moeten er verzekeringen worden gewijzigd?
 3. Moeten we nieuwe verzekeringen afsluiten?

Uit elkaar gaan is erg vervelend en emotioneel. Zorg dat je voldoende informatie hierover hebt zodat alles. Op de website van Scheidingsprofs.nl kun je hier meer over lezen. Deze partij kan jullie ook helpen om de scheiding in goed overleg af te wikkelen.

 

Laat wat van je horen

*