January 11, 2019

Hypothecaire problemen al sinds de jaren 90

Minder geld te bestedenIn de periode 1995 tot 2008 stegen de Nederlandse huizenprijzen met 250 procent. De belangrijkste oorzaak hiervan was dat de Nederlanders te veel leningen afsloten bij de banken. Dat blijkt uit een onderzoek van de commissie huizenprijzen die door de Tweede Kamer is samengesteld.

De ruime leencapaciteit was de voornaamste reden van dit voorval. Door de sterke economie in de jaren 90, verstrekten banken hypotheken waardoor de gemiddelde burger steeds meer geld kon gaan lenen. Dit werd nog eens extra gestimuleerd door de hypotheekrenteaftrek. Hierop besloot de consument om steeds meer geld te gaan lenen om daarnaast nog maximaal rente af te trekken. Hierdoor was het mogelijk om het zevenvoudige van het jaarinkomen te lenen. Verder bleef de productie van huizen stil staan, waardoor de prijsstijgingen zich bleven voortzetten.

De zogenoemde bouwpolder, bestaande uit gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars, heeft er destijds enorm van geprofiteerd. De banken en financiële tussenpersonen hebben veel geld verdiend aan de stijgingen. De overheid heeft verzuimd om er überhaupt iets aan te doen, ondanks waarschuwingen van wetenschappers, de Nederlandsche Bank en de Consumentenbond. Doordat de politiek totaal geen urgentie voelde en betrokken partijen geen belang hadden om in te grijpen, deed de overheid toen der tijd niets. Daar moet door alle betrokkenen in de woningmarkt nu kritisch op worden terug gekeken.

De te hoge hypotheken hadden voorkomen kunnen worden door de leencapaciteit te beperken. Hierdoor wordt de prijsontwikkeling in de huizenmarkt positief beïnvloed. Het huidige kabinet heeft al besloten om de verhouding tussen de waarde van het huis en de hoogte van de hypotheek te verlagen. Daarnaast moet ook de verhouding tussen het inkomen en de hoogte van de hypotheek omlaag, en daar is nog geen aandacht voor. Kortom, er moet een harde bovengrens komen.

Het is niet voor niets dat in elke nationale lening reclame wordt geroepen ‘geld lenen koste geld’. Ondanks deze mededeling zijn er nog een hoop mensen die geld lenen en daardoor nog meer geld spenderen. Van in de min op je bankrekening tot creditcardschulden tot hypothecaire problemen, het komt nog steeds allemaal voor. Voor elke schuld is er wel een manier om dit af te lossen. Zorg er voor dat je nooit in het rood komt te staan, los altijd aan het einde van de maand je creditcard af en pak een goede hypotheek om problemen te voorkomen. Geld lenen hoeft absoluut niet verkeerd te zijn, maar het is wel belangrijk om de juiste lening te kiezen. Er zijn zeker een aantal manieren om voordelig geld te lenen en daardoor niet in de problemen te komen. Je beschikt zo toch over een paar extra centen en deze kun je vervolgens verantwoord aflossen. In dat geval word de slogan ‘geld lenen hoeft géén geld te kosten’.

Laat wat van je horen

*