January 13, 2019

Vooruitzichten huizenmarkt niet goed

Starters kunnen door afspraken in het Lenteakkoord moeilijker instromen op de woningmarkt en daardoor zou de woningmarkt nog verder vast komen te zitten.

Dat is de conclusie van de Kwartaalmonitor Woningmarkt van ING. Als de afspraken die in het lenteakkoord staan doorgang zullen vinden, dan zal de woningmarkt de komende periode waarschijnlijk niet herstellen.

De voornaamste reden is een beperking van de hypotheekrenteaftrek voor starters zonder dat daar enige vorm van compensatie tegenover staat. Starters zullen dus minder kunnen besteden op de woningmarkt en daardoor genoegen moeten nemen met goedkopere huizen.

Naast het feit dat de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt voor starters, kunnen ze bovendien geen gebruik maken van een hypotheekbedrag ter waarde van 106 procent van de woning. Het hypotheekbedrag wordt langzaam teruggebracht tot 100 procent en ook op dat vlak verliezen starters dus mogelijkheden.

De maatregelen komen op een ongunstig moment, omdat er op dit moment al veel problemen zijn op de woningmarkt en daarnaast vertoont de markt nog geen enkel teken van herstel.

Bron:
http://www.nu.nl

 

Laat wat van je horen

*