January 17, 2019

Twee wooncorporaties onder versterkt toezicht

Liesbeth Spies, minister van Binnenlandse Zaken, heeft eerder deze week laten weten dat de wooncorporaties Wooninvest in Leidschendam-Voorburg en Portaal in Baarn onder versterkt toezicht zijn gezet.

Beide wooncorporaties zouden door dalende rente in de problemen kunnen komen en het verscherpt toezicht van het Centraal Fonds Volkshuisvesting was volgens de minister dus volstrekt noodzakelijk. Het CFV voerde eerder een stresstest uit en beide wooncorporaties haalden die test niet.

Daarnaast vroeg Wooninvest aan het CFV gevraagd of zij garant kunnen staan voor een lening van 12 miljoen euro. De wooncorporatie is bang in financiële problemen te komen en kan dus alle steun gebruiken. Portaal kent op dit moment nog geen liquiditeitsproblemen.

Eind deze maand zal er een tweede stresstest plaatsvinden voor wooncorporaties. Deze stresstest zal moeten uitwijzen of wooncorporaties over voldoende financiële middelen beschikken om een daling van 1 procentpunt op te vangen.

Wooncorporaties komen dit jaar vaker negatief in het nieuws, sinds eerder dit jaar aan het licht kwam dat de wooncorporatie Vestia een miljardenschuld heeft opgebouwd door de handel in derivaten.

Bron:
http://www.nu.nl/economie/2832359/extra-toezicht-twee-woningcorporaties.html

 

Laat wat van je horen

*